Huisreparaties najaar 2019 

 Bij ons jaarlijkse bezoek in september hebben we tijdens onze enquêtes in de sloppenwijken een aantal gezinnen aangetroffen onder woonomstandigheden die niet meer van deze tijd zijn, om het maar eens zachtjes uit te drukken. Dialoog ondersteunt gezinnen die bezig zijn hun huis bewoonbaar te maken als aan de volgende criteria wordt voldaan:

1. het gezin of leden van het gezin kan bij de bouw meehelpen

2. het plan van aanpak is realistisch

3. de bouw is veilig

4. het gezin heeft onvoldoende inkomen om zelf te bouw te realiseren

In totaal worden 20 kleine en grotere projecten uitgevoerd voor een bedrag van ruim 19.500 Euro. Het 20e project is pas twee weken geleden gestart en behelst de sloop van een woning die door vochtproblemen wordt opgevreten en de herbouw ter plekke. Dit zal het duurste project worden, kosten geraamd op ca. 5.500 Euro. We berichten later over de voortgang. 

 

Hieronder volgt een beschrijving van  zes grote projecten:

1. (wijk Alecu Bagdat)

 Gezin met 3 kinderen. De oudste zit op een middelbare school en doet veel aan sport.  De vader werkt voor dagloon (druiven/mais plukken en in de bouw). Ze leven van een uitkering en de kinderbijslag, totaal 175 €. 

De rampzalige woning die we vorig jaar aantroffen (zie foto) is inmiddels radicaal verbeterd. Er zijn nu twee kamers + keukentje beschikbaar, er zitten fatsoenlijke ramen en deuren in. Betegelde vloeren zelfs.  Geïsoleerde plafonds en een zinken dak.

Wat nog ontbreekt is isolatie van de muren, een kachel (stenen) en een fatsoenlijk toilet (voor buiten; een gat in de grond met een bakstenen optrekje eromheen).  Enkele dagen na de bestelling van de materialen gaan we langs en zien we dat de bewoner al druk bezig is het huis te isoleren met polystyreen.  Na het opplakken van de platen gaat er weer gaas + een pleisterlaag ter bescherming overheen.

                   

 Waarde geleverde materialen                                 € 729

 

2. (wijk Alecu Bagdat)

Een gezin met 5 kinderen en de zesde is op komst. Man en vrouw beide gehandicapt. Wonen op 1 kamer in het huis van zijn ouders. Zoals bij iedereen is er alleen een uitkering + kinder-bijslag. Ze hebben van de gemeente een plek gekregen om op te bouwen en zijn alvast begonnen. Aan de rand van de wijk Alecu Bagdat vonden we onderstaand bouwsel waar men door gebrek aan middelen mee gestopt is. In ieder geval moeten er nog wat stenen bij, moet een vloer gelegd worden, een dak erop en ramen en deuren erin.  

                     

                   sept 2018                                                                                   16 sept 2019

Hoewel dit gezin niet een groot bedrag aan materialen en geld ontving mag het resultaat er wezen, al kun je hier en daar zien dat men heeft moeten improviseren. De muren zijn afgebouwd, er zit een dak op, ramen en deuren erin. Men woont er al in maar het is nog niet klaar voor de winter.

 Hoewel deze familie vorig jaar echt niet ruim bedeeld was door Dialoog (we hadden er niet alle vertrouwen in dat het goed zou komen) stond daar toch zomaar een bewoonbaar huisje en dat terwijl man en vrouw beide gehandicapt zijn. Voor ons een reden om nu door te pakken waarbij we de betaalde hulp kunnen inschakelen van een ervaren bouwvakker (eigenlijk een werkloze Roma maar met veel ervaring de bouw). Het enkel steens huisje (dat is bij al onze projecten het geval) krijgt een isolatie van polystyreen, een goede buitendeur, isolatiewatten voor op een plafond, nog wat gipsplaat voor een plafond, dakgoten en regenpijpen, een stenen kachel met toebehoren, chipwood voor afwerking aan de buitenkant en beton voor een behoorlijke stoep rond de voordeur.  

Een paar dagen na bestelling wordt er al druk aan gewerkt.  

                  

                                                                                   eind sept 2019  

Waarde geleverde materialen                                € 892

Geld in de hand                                                       € 617

 

3.  (wijk Alecu Bagdat)

Gezin met 4 kinderen. Ze leven van de kinderbijslag en een uitkering. Vader werkt voor een dagloon in de bouw en in het veld (plukken van druiven of mais). Ook gaat hij soms naar het buitenland om zijn geluk te beproeven met seizoenswerk. Een harde werker.  Om de uitbreiding van het gezin op te vangen is de man begonnen een kamer te bouwen voor de oorspronkelijke woning. Daar zit nu een vloer in en een dak op (zink). De buiten- en binnenkant zijn gestuukt en er mogen van ons dakgoten en regenpijpen aan gehangen worden. Hij doet alles zelf

                                 

               sept. 2018                                                                           sept 2019                                                                                    20-9-2019                                                                                                                                                                                                                                                                           

Het hele huis, inclusief de door hem vorig jaar aangebouwde kamer, is nog ongeïsoleerd en krijgt nu van ons een polystyreenjasje. Maar dan moet er ook nog een kacheltje in, waar isoleer je anders voor? In de tuin een diep gat in de grond om ooit een kraan te laten plaatsen, maar dit gat is niet verstevigd met beton en ook daar willen we mee helpen.

 Het is een harde werker, we komen hem een paar dagen later al tegen, bezig met de isolatie van zijn huis, zie foto rechts.

 Waarde geleverde materialen                                 € 691

   

4. (wijk Alecu Bagdat)

Gezinssituatie: echtpaar met twee kleine kinderen en de derde is op komst. Wonend in huis van inwonende schoonmoeder, veel te klein behuisd, lekkages overal. Verdient wat geld met paard en wagen met vervoer (maar oppassen dat hij niet op een verboden weg komt want dan heeft hij een boete van een half jaar inkomen! aan zijn broek.  Waar nu een soort van paardenstalletje is tegen het huis aan (linksachter), willen ze graag een extra kamertje bouwen om iets meer ruimte krijgen. Geen luxeverzoek. We gaan materiaal voor zo’n kamertje leveren, van fundering t/m dak, inclusief een raam + deur.

                              

                  Gezin                                                                              … met schoonmoeder                                                                       

Waarde geleverde materialen                                 € 857

Geld in de hand                                                       € 110

5. (wijk Slam)

Bij de (a)sociale woningen in de wijk Focsani treffen we een vrouw aan aan die hier woont met man en twee dochters. De woonsituatie is te erg zoals de foto links laat zien. Geluk bij ongeluk is dat beiden sinds kort een baan hebben en ook nog een paard en wagen bezitten voor wat transportwerk. Eén dochter is door psoriasis gestopt met school (het was ook te erg om aan te zien). Het echtpaar is inmiddels zelf in een andere wijk op van de gemeente gepacht terrein aan een eigen huis begonnen. Dit ziet er al veelbelovend uit, zie foto, maar Dialoog kan hier best een helpende hand toesteken: deuren, ramen, vloercement, gipsplaten + afwerkpleister, pleister voor de muren, zinken dakplaten, chipwood, polystyreen ter isolatie, een terracotta kacheltje en dakgoten + regenpijpen.

                 

Waarde geleverde materialen                                 € 2495

 

6. (wijk Alecu Bagdat)

De zoon van een weduwe die al jaren ondersteuning geniet van Dialoog als moeder van 10 kinderen waarvan 3 volwassen, 5 schoolgaande kinderen en 2 nog niet naar schoolgaande kinderen. Hij woont in een los huisje op het terrein van de moeder met vrouw en kind. Hij heeft een longaandoening en is arbeidsongeschikt. Het huisje is eerder met hulp van Dialoog (via contactgezin) gebouwd maar is te klein en een halletje voor opslag en gebruik als keuken zou hem uit de brand helpen.  ‘Onze’ al eerdergenoemde bouwvakker (zie vb. 2) kan helpen het halletje op te trekken. Wat heb je daarvoor nodig? Fundering, stenen, cement, vloercement, een raam, een deur, een zinken dak. Daarnaast halen we hem uit de kou met een terracotta kachel en polystyreen ter isolatie van de muren.  

 

                             15 -9- 2019

     

 

 

29-9-2019

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

Waarde geleverde materialen                              € 1430

Geld in de hand                                                       € 108